Німецький культурний центр
"Баварський дім, Одеса":
проєкти 2021

Німецький культурний центр
"Баварський дім, Одеса"
та Arthouse Traffic
за підтримкою Goethe-Institut Ukraine запрошують!
Фестиваль Нове німецьке кіно – це поглиблений експрес-курс останніх подій у кіно Німеччини, добірка найкращих німецьких прем'єр і кінофестивальних хітів за останні три роки. Проводиться Ґете-Інститутом спільно з компанією Артхаус Трафік та "Баварським домом, Одеса".

Цей фестиваль є одним з найстаріших фестивалів в Україні, які представляють кінематограф своєї країни: в 2021 році буде проходити у 27-й раз!

Всі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Цього року локація проведення фестивалю - кінотеатр Сінема-Сіті.
Адреса: Семафорний провулок, 4, Одеса
Початок сеансів: 18.40 год.

Правила червоної зони: Вхід до кінотеатру за пред'явленням сертифіката про вакцинування або тесту на ковид, зробленого не раніше, ніж за 72 години.
Програма
28 жовтня 2021: ХІД КОРОЛЯ / SCHACHNOVELLE
Режисер: Філіп Штьольцль
Весна, 1938 рік. Йозеф намагається покинути окуповану нацистами Австрію, але потрапляє під арешт. Зачинений в одиночній камері, він зовсім втрачає зв'язок зі світом. Та одного разу йому вдається вкрасти в тюремників книгу про шахи. Гра стає для нього спасінням.

Країна: Німеччина, Австрія, 2021
Хронометраж: 110 хв.
Жанр: історична драма

29 жовтня 2021: СУПЕРНИК / RIVAL
Режисер: Маркус Ленц
Дев'ятирічний Роман їде до своєї матері Оксани, яка виїхала на нелегальні заробітки до Німеччини. Там вона живе з Ґертом, 62-річним вдівцем, що страждає на діабет. Ґерт намагається подружитися з хлопчиком, але Романа насамперед цікавить увага матері.

Країна: Німеччина, Україна, 2020
Хронометраж: 96 хв.
Жанр: драма

30 жовтня 2021: КЛЕО / CLEO
Режисер: Ерік Шмітт
Чи може Клео повернути час назад? Здається, що нещастя переслідують її близьких відтоді, як вона народилася. Разом з трьома химерними і кумедними компаньйонами Клео вирушає на пошуки свого минулого по всьому Берліну.

Країна: Німеччина, 2019
Хронометраж: 99 хв.
Жанр: пригоди, комедія, драма

31 жовтня 2021: ФАСБІНДЕР / ENFANT TERRIBLE
Режисер: Оскар Рьолер
Райнеру Вернеру Фасбіндеру 22, і він щойно дебютував із постановкою на сцені маленького театру. Ніхто й не сподівається, що скоро цей нахабний бунтівник стане ключовою фігурою німецького кіно. Його погляди радикальні, самоексплуатація сильна, а жага до пізнання любові нестримна.

Країна: Німеччина, 2020
Хронометраж: 134 хв.
Жанр: біографічна драма

1 листопада 2021: ЕКОЦИД / ÖKOZID
Режисер: Андрес Ваєль
2034 рік. Тривалі посухи та повені унеможливлюють існування мільйонів людей. Після чергового шторму Міжнародний суд змушений переїхати з Гааги до Берліна. Кліматична криза буде предметом судового процесу. Двоє адвокатів представляють 31 південну країну, які зазнали великих труднощів і хочуть забезпечити своє майбутнє.


Німеччина, 2019
У ролях: Саскія Розендаль, Жанетт Хайн, Ханнс Цішлер

Інформація та фото люб'язно надані Артхаус Трафік.
Німецька спадщина Одеси як її культурний капітал - міська письменниця Ірина Петер
Час: субота, 16 жовтня 2021 року о 17:00
Місце: "Баварський дім, Одеса" (вул. Успенська, 60, другий поверх)
Одеса має велику спадщину: близько двохсот років тому люди різного культурного та мовного походження сприяли тому, щоб місто на Чорному морі швидко перетворилося на могутню метрополію Російської імперії.

Багато німців також зробили внесок у розвиток Одеси і до сьогодні визначають її міський пейзаж. Але де ми можемо побачити цю німецьку спадщину сьогодні?

Про все це розповість історичка Ельвіра Плеська-Зебольд в рамках нашої події. Професорка Інна Голубович з громадської організації «Одеська Гуманітарна Традиція» пояснить у своїй лекції, як суспільство може використати культурну пам'ять.

Після цього відбудеться подіумна дискусія, під час якого професор Клаус Харер з Німецького культурного форуму Східна Європа, Ірина Петер (міська письменниця в Одесі), Олена Меньшикова (заступниця директора українсько-німецького інституту Державного університету «Одеська політехніка» і кураторка міжнародних проєктів) та Світлана Крук (співзасновниця та співдиректорка «Бесарабського будинку» в Тарутине) говоритимуть на прикладі конкретних проектів про те, як можна використати німецьку культурну спадщину на півдні України для отримання переваг для регіону та міста Одеси на національному та економічному рівнях.
Модераторка: Олена Боришполець/журналістка, письменниця.

Захід відбудеться українською та російською мовами. Вхід вільний.
Зареєструватися можна за електронною адресою: info@bayernhaus.com.ua.
Концерт Себастіана Шунке на Odessa Jazz fest 2021 за підтримки Goethe-Institut Ukraine!
Час: 24 вересня 2021 року о 18:00
Місце: Літній театр (Горсад, вул. Преображенська, 24)
У перший фестивальний день перед одеситами виступить цікавий дует:
німецький піаніст Себастіан Шунке (Sebastian Schunke) і перкусіоніст Роббі Гіркен (Robby Geerken).

Шунке, незважаючи на німецьке походження, вже багато років заслужено вважається одним з візіонерів стилю latin jazz. Піаніст і композитор виступав і записувався з такими корифеями, як Антоніо Санчес, Джон Бенітес і Пакіто Де Рівера.

В Одесі Себастіан Шунке представить свій останній на сьогодні студійний альбом Elusive Beauty (2018), записаний разом з одним з топових барабанщиків латиноамериканської джазової сцени, уругвайцем Дієго Пінерою. У заворожуючих композиціях дуету критики знаходять злиття «математичної точності передового латинського джазу, пристрасті до латиноамериканської народної культури і гармонійного розуміння сучасної європейської музики, створеної під впливом Шенберга і Веберна». Для глядачів же це - захоплюючий з перших нот емоційний потік сміливих імпровізацій.
Програма
Майстер-клас Sebastian Schunke (Німеччина)
сайт Odessa Jazz Fest
Вхід вільний
24 вересня 2021
12:00 год.
Музична школа № 1 (провулок Маяковського, 4)
Концерт Себастіана Шунке і Роббі Гіркен
сайт Odessa Jazz Fest
  • Вхід вільний
24 вересня 2021
18:00 годину.
Літній театр/ Горсад
15.08.21: Запрошуємо на творчу зустріч та кіно-показ!
Почесні гості 12-го ОМКФ!
Дворазовий номінант на "Золотий глобус" та премію BAFTA Даніель Брюль та кінопродюсер Мальте Ґрунерт представлять свій новий спільний фільм "Поганий сусід" та проведуть творчу зустріч, якими відкриють Літню кіношколу.

Приїзд гостей на фестиваль організовано спільно з Goethe-Institut Ukraine та "Баварським домом, Одеса"
Інформація: ОМКФ
Програма
Nebenan / Поганий сусід / Next Door
сайт ОМКФ
Nebenan / Поганий сусід / Next Door
  • Німеччина, США
  • Режисер: Даніель Брюль
  • Продюсер: Мальте Ґрунерт
  • В цієї стрічці всім відомий актор Даніель Брюль не тільки грає, але й дебютує як режисер. В цієї трагікомедії він зіграв гіперболізовану версію самого себе. Продюсером стрічки виступив Мальте Ґрунерт. У фільмі досліджуються теми джентрифікації та соціальної нерівності в Берліні.
    За сюжетом, головний герой Даніель — відомий актор, який разом з дружиною та дітьми живе у пентхаузі в стильному районі Пренцлауер-Берґ. Одного ранку він готується полетіти до Лондона на кінопроби до супергеройського блокбастеру, але дорогою заходить у бар, де зустрічає свого сусіда. Той явно знає набагато більше про Даніеля, ніж герой собі уявляв...

    Восени 2021 кінодистриб'юторська компанія "Своє кіно" випустить стрічку "Поганий сусід" в національний прокат, а завдяки "Баварському дому, Одеса" та за підтримки Goethe-Institut Ukraine цю стрічку можна подивитися вже 15 серпня 2021 на великому екрані в Одесі в рамках XXII Одеського міжнародного фестивалю та зустрітися з Данієлем в Одесі!
15 серпня
12:45 год.
21:30 год.
Фестивальний палац/ театр Музкомедії
Творча зустріч із актором і режисером Даніелем Брюлем та продюсером Мальте Ґрунертом
сайт ОМКФ
  • 90'
  • Мова спілкування: англійська. Синхронний переклад на українську
15 Серпень, 17:15
Блакитна зала. Фестивальний центр Родіна
Наши експерти:
  • Петер Файлер
    Петер отримав освіту в Берлінському Університеті Мистецтв, почавши навчання в класі нео-експресіоніста, професора Вольфганга Петрика. У його роботах немов читаються цитати та алітерації німецьких і голландських майстрів середньовіччя і раннього Відродження. "У творчості Петера сучасність перетинається із середньовіччям, а кати та їхні жертви міняються місцями: "Deutschland, dein Atem kalt so jung, und doch so alt" (Німеччина, твоє холодне дихання таке молоде і все ж таке старе).

    Незважаючи на відносну молодість Файлер віртуозно володіє пензлем. Його картини здаються, на перший погляд, жорстокими, але, розмовляючи з автором, розумієш, що це глибоко гуманістична людина, дуже стурбована долями світу, жорстокістю в ньому пануючої. Своїми роботами він намагається звернути нашу увагу на ті проблеми, на які ми часто закриваємо очі, не бажаючи вийти із зони комфорту.

    Твори Петера можуть злегка шокувати глядача, але в них немає гіркого післясмаку. Навпаки, вийшовши з виставки, глядач повертається в буденність з піднесеним настроєм: все ж все не так і погано на сьогоднішній день, порівняно з тим як це може бути в світах Петера Файлера.

    Петер працює як у графікі, так і в живописі. Його роботи представлені в галереях і музеях Німеччини та Голандії. Можна з упевненістю сказати, що він яскравий, сучасний продовжувач традиційної північно-німецької школи живопису. На виставці будуть представлені роботи Петера різних років, щоб глядачі змогли ознайомиться в його творчістю у розвитку ". Ігор Зайдль (куратор виставки)

    • Терміни проведення виставки: 24.07.21 - 06.08.21
    • Адреса м. Одеса, пл. Соборна, 2 (Творческое пространство "Диалоги")
    • Тел. +38 050 391-81-18
  • Ігор Зайдель
    Ігор Зайдель народився в попередньому тисячолітті в країні, якої вже немає на карті. Юні роки провів у Парижі, а в 1991 році переїхав до Берліна, де і живе досі.

    Був учасником легендарних лід-сквотів на Фурманному в Москві і на Колонель Фаб 'єн у Парижі.

    У 2000-му закінчив навчатися на дизайнера в Берлінському Університеті Мистецтв і, не залишаючи художньої діяльності, встиг попрацювати від верстальника до художнього редактора.

    Останні 8 років працює куратором з організації лід-проектів, галеристом, фандрайзером і художником. Є сертифікованим ЄС фандрайзером і проект-менеджером.
Програма лекцій та майстер-класів проекту Берлінський тріалог
Субота, 31 липня 2021
Адреса м. Одеса, пл. Соборна, 2
(Творчий простір "Діалоги")
Ігор Зайдель
Петер Файлер
Неділя, 1 серпня 2021
Адреса м. Одеса, пл. Соборна, 2
(Творчий простір "Діалоги")
Ігор Зайдель
Петер Файлер
Середа, 4 серпня 2021
Адреса: м. Одеса, пл. Соборна, 2
(Творчий простір "Діалоги")
Ігор Зайдель
Запрошуємо на Два дні і дві ночі нової музики
17 та 18 липня відбудеться щорічний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва "Два дні і дві ночі нової музики" в Одесі, який є одним з найбільших фестивалів "Нової музики" в Україні. Це музична вистава, під час якої музичні перформанси театралізовані в поєднанні з візуальними арт-акціями, звуковими, відео-, кіно- і мультимедійними інсталяціями.
Баварський дім, Одеса та Goethe-Institut Ukraine ради підтримати перкусійний ансамбль Фрайбурзького музичного університету!

Відкриття та початок фестивалю: 17 липня о 16.00 годині

Адреса: вулиця Буніна, 15, Одеса
24 червня 2021:
Чи сняться містам цифрові близнюки?
Семінар та виставка 3D мап міст світу у колаборації з експертами
Virtual city systems GMBH (Берлін, Німеччина)
Цифрові близнюки міст: німецький та український досвід
24 червня 2021 о 9.30 годині: семінар "Цифрові близнюки міст: світовий досвід та перспективи для України", за участі провідних експертів компанії Virtual city systems GMBH (Берлін, Німеччина) та ГО Pixelated Realities (Одеса, Україна)

Також ви можете долучитися до участі в форматі онлайн.
Обидва формати будуть організовані рівноцінно з можливістю вступати в дискусію. Мова семінару англійська з перекладом.
Для підтвердження участі потрібна обов'язкова реєстрація.
Участь у семінарі безкоштовна.

Адреса: Центр сучасного мистецтва Aurum (Одеса, вул. Торгова, 2).

На семінарі буде представлена концепція цифрових близнюків як інструменту менеджменту міст на прикладі найцікавіших світових кейсів, а також перспективи їх імплементації в Україні.

Проєкт має на меті розпочати дискусію серед міст України щодо потенціалу впровадження Digital Twins для моніторингу стану інфраструктури, культурної спадщини, зелених насаджень, а також для містопланування та публічних обговорень.
Цифрові близнюки міст - це віртуальне представлення фізичних активів міста, що використовує аналіз даних та машинне навчання для забезпечення економічної та операційної ефективності, кращого міського менеджменту.
Цифрові близнюки особливо використовуються державними клієнтами для управління, ведення, візуалізації та використання своїх 3D геоданих і мають на меті покращити стійкість логістики, енергоспоживання, комунікацій, містобудування, прогнозування катастроф та кризового менеджменту, будівництва та транспорту.
Географічні цифрові близнюки були популяризовані в практиці містобудування, враховуючи зростаючий інтерес до цифрових технологій у русі «Розумні міста».

3D-моделі міст незабаром стануть незамінною центральною інформаційною системою, до якої зможе отримати доступ практично кожен. Якісна інформація та суцільна просторова видимість, яку вони пропонують - і різноманітний спектр використання, яке вони підтримують в результаті - роблять такі моделі цінним інструментом для розв'язання найрізноманітніших питань у таких сферах, як:

☑️ містопланування
☑️ туристичний маркетинг міст та дистанційний туризм
☑️ моделювання сценаріїв для розумних міст (дорожній рух, соляризація, енергоефективність, роза вітрів, щільність населення)
☑️ моніторинг (екологія, культурна спадщина, транспорт, громадські послуги, кризовий менеджмент)
☑️ комунікація з містянами (громадські обговорення планів розвитку районів)
☑️ інтерактивні міські послуги
☑️ розвиток культурно-креативних індустрій у місті

Virtual City Systems засновані у 2005 році в Берліні та є провідними спеціалістами з цифрових 3D-моделей міст та 3D геоінформації.
Virtual City Systems створили та імплементували цифрових близнюків
Берліну, Гамбургу, Франкфурту, Бремену, Кельну, Ганноверу, Дрездену, Дортмунду, Сінгапура, Гельсінкі, Роттердаму, Кемптену, Реґенсбургу, Відню, Познані, Цюриху, Зальцбургу, Аахену та інших міст.
Наразі ці інтерактивні моделі міст використовуються для міського планування та планування забудови, туризму та міського маркетингу, моделювання дорожнього руху, створення кадастрів енергетичного попиту, 3D аналізу сонячного потенціалу, імітації дисперсії шуму та забруднення повітря та багатьох інших потреб сучасного менеджменту міст.

Pixelated Realities – громадська організація, метою якої є удосконалення і популяризація цифрових методів збереження культурної спадщини, зокрема 3D-сканування, цифрового виробництва, віртуальної та доповненої реальності для реставрації, реконструкції та проєктування в історичній забудові.
Піксельовані реальності втілюють цифрові культурні проєкти в Одесі та Україні з 2016 року: створювали віртуальний тур розкопами під Поштовою Площею, 7 бронзових макетів на основі сканування пам'яток в Одесі та Кропивницькому, втілили в Одесі та Харкові проєкт "Дуже цифрові резиденції", де навчали митців працювати з технологіями цифрового виробництва. Наразі організація управляє Дуже цифровою лабораторією в Одесі, що надає послуги з 3D сканування, друку, лиття новітніми матеріалами для міст, культурних інституцій та митців.
Програма семінару
Четвер, 24 червня 2021
09:30
Реєстрація, Ранкова кава (запрошуємо підходити раніше, щоб випити каву та зайняти зручне місце)
10:00
Вступне слово від організаторів
10:05
Презентація "Реформи Фонду державного майна України" від Юлії Бєлової/ заступниці Голови Фонду державного майна України
10:30
Introduction to Digital Twins / Цифрові близнюки, що це?
Презентація від Antje Kunze (Virtual City Systems GMBH)
11:30
Дискусія, запитання та відповіді
Учасники: представники міських департаментів з дотичних сфер з різних міст України, представники громадських організацій, зацікавлених у містоплануванні.
12:00
Перерва на каву
13:00
Digital Urban Planning / Цифрове містопланування
Презентація від Tim Wendt
Учасники: Архітектори, студенти, професійна спільнота, зацікавлена у містоплануванні
14:00
Дискусія, запитання, відповіді
14:30
Urban Simulation – Wind / Міська симуляція - Вітер
Майстерка по роботі з 3D мапами на прикладі Берліну
Презентація від Roland Ruhdorfer (Virtual City Systems GMBH)
Учасники: Архітектори, студенти, професійна спільнота, зацікавлена у містоплануванні
16:00
Закриття семінару, слово від організаторів
Для підтвердження участі просимо Вас заповнити реєстраційну форму за посиланням:
https://clc.am/pixtwinwsur
19:00
19:00 Відкриття мультимедійної виставки "Чи сняться містам цифрові близнюки?"
24 червня 2021:
Чи сняться містам цифрові близнюки?
Виставка 3D мап міст світу у колаборації з експертами
Virtual city systems GMBH (Берлін, Німеччина)

✔️ Наскільки чисте повітря, яким ми дихаємо і які райони міста є найбільш забрудненими?
✔️ Як долучитися до публічного обговорення та прийняття рішень щодо міської забудови?
✔️ Які об'єкти культурної спадщини знаходяться під ризиком знищення і який поточний стан архітектури історичного центру міста?
✔️ Які дахи найкраще підходять для встановлення сонячних панелей?

На ці та інші питання ви зможете дізнатися під час виставки "Чи сняться містам цифрові близнюки?". Ви зможете побачити інтерактивні 3D мапи, дізнатися про Цифрових близнюків та Розумні міста, технології, які зробили їх можливими та незвичайні сфери їх використання.

Виставка створена у колаборації ГО "Пікселейтід Реалітіз" та експертів компанії Virtual city systems GMBH (Берлін, Німеччина).

Виставка діятиме з 24 червня по 8 липня 2021.
Центр сучасного мистецтва AURUM відкритий щодня з 10:00 до 20:00.
Вхід вільний
14 червня 2021 о 20.00 год.: Онлайн-лекція про Німецьку фотографічну академію/ онлайн-частина Odesa Photo Days Festival 2021
Онлайн-лекція про Німецьку фотографічну академію: онлайн-частина Odesa Photo Days Festival 2021: 14 червня о 20.00 год.
Баварський дім, Одеса та Goethe-Institut Ukraine підтримують унікальний проєкт - міжнародний фестиваль сучасної фотографії Odesa Photo Days 2021!

В рамках онлайн-програми фестивалю Odesa Photo Days 2021 запрошуємо на онлайн-лекцію Бориса Ельдагсена «Німецька фотографічна академія — 100 років художньої фотографії у діалозі». Лекція відбудеться англійською мовою 14 червня о 20:00 за київським часом. Дивитися трансляцію можна буде на сторінці фестивалю на Facebook, попередня реєстрація непотрібна. Після лекції буде виділений час на сесію питань та відповідей.

На лекції спікер розповість про Німецьку фотографічну академію (DFA) і представить її двомовну онлайн-платформу, а також покаже широку підбірку робіт учасників, щоб передати тенденції та різноманітність підходів.

Борис продемонструє, що крім відомої Дюссельдорфської школи завжди було кілька сильних сцен: абстрактна фотографія, гуманістична робота, документалістика та інші іронічні та глибоко експериментальні підходи. Німецька фотографічна академія відстоює множинність, прозорість та демократичну дискусію. Портфоліо учасників на платформі можна легко відфільтрувати за допомогою системи ключових слів DFA, орієнтованої на потреби куратора.

Наш експерт:

Борис Ельдагсен (1970) — німецький художник, що живе і працює в Берліні. Вивчав фотографію та візуальне мистецтво в Художній академії у Майнці, концептуальне мистецтво та інтермедіа в Академії образотворчих мистецтв у Празі та образотворче мистецтво в Школі мистецтв і комунікації Сароджіні Найду в Індії. Крім того вивчав філософію в університетах Кельна та Майнца.

З 2004 року Борис викладає у Вікторіанському коледжі мистецтв при університеті Мельбурна, Коледжі фотографії в Мельбурні, Академії візуальних мистецтв у Майнці та коледжі Фуртванген.

Німецька фотографічна академія (DFA) – некомерційна організація, заснована 18 серпня 1919 року у місті Айзенах (Тюрингія) на базі Товариства німецьких фотографів.

Організація займається обговоренням, демонстрацією та просуванням художньої фотографії — публічно, некомерційно та неприбутково. Вона організовує конференції та запрошує гостей, учасників, молодих художників та громадськість. Підсумки цих зустрічей узагальнені у випусках журналів та відеострімах.

З часу свого заснування ядром діяльності академії були публічні безкоштовні презентації та обговорення робіт двічі на рік, а також портфоліо-прогулянка, спрямована на розвиток молодих талантів.

Членами DFA є відомі фотографи та фотознавці, серед яких Стефан Мозес, Ф.К. Гундлах, Томас Хепкер, Марта Хепфнер, Регіна Шмекен, Уго Ерфурт, Отто Штайнерт, Готфрід Ягер, Умбо, Лоїс Хехенблайкнер.

Поточний президент Німецької фотографічної академії Інго Таубхорн — головний куратор Німецького будинку фотографії Deichtorhallen (Гамбург).

Фотографія: folioport.eu
15-17 червня 2021: Портфоліо-рев'ю/ онлайн-частина Odesa Photo Days Festival 2021
Портфоліо-рев'ю: онлайн-частина Odesa Photo Days Festival 2021: 15-17 червня
"Баварський дім, Одеса" та Goethe-Institut Ukraine підтримують міжнародний фестиваль сучасної фотографії Odesa Photo Days 2021, який проведе спеціальну освітню програму онлайн — з 15 по 17 червня відбудеться серія портфоліо-рев'ю з німецькими кураторками.

Портфоліо-рев'ю — це надзвичайна можливість отримати професійний аналіз своїх робіт від міжнародних кураторів і закласти підвалини майбутньої співпраці. У ситуації, коли міжнародна мобільність залишається обмеженою, це рідкісна та цінна нагода в обхід кордонів поспілкуватися з визнаними фахівцями та отримати від них конструктивний відгук.

Рев'юерки:
  • Тіна Шелхорн
    Тіна Шелхорн — директорка та кураторка галереї Lichtblick, кураторка фестивалю Kolga Tbilisi Photo у Грузії. Членкиня журі міжнародних фестивалей та конкурсів, проводить портфоліо-рев'ю та співпрацює з фестивалями в Арлі, Парижі, Лодзі, Сан-Паулу, Сеулі, Шанхаї та іншими.

    Галерея Lichtblick, заснована в 1986 році, є некомерційною організацією сучасної фотографії. За останні 35 років у ній відбулося понад 300 виставок, присвячених фотографії, у співпраці з Вольфангом Цурборном.
    Реєстрація на портфоліо-рев'ю триває до 13 червня (23:59 за київським часом):
    https://forms.gle/mQe1L74qsxtbMTQB6
    Поспішайте, у Тіни Шелхорн залишилося всього 4 вільних слоти!

  • Катаріна Муратіді
    Катаріна Муратіді — художня керівниця f³ – freiraum für fotografie — вільного простору фотографії в Берліні. На майданчику проходять виставки міжнародної авторської фотографії у серці берлінського Кройцберга. На своїй посаді вона планує, курує та реалізує фотовиставки та проєкти у власному просторі, а також співпрацює з відомими установами мистецтва та культури на національному та міжнародному рівні.

    На додаток до виставок, f³ – freiraum für fotografie регулярно організовує зустрічі з фотографами, дискусії та семінари. Катаріна Муратіді була у складі численних національних та міжнародних журі, серед яких Swiss Photo Award, Lumix Photo Award, Robert Capa Photography Grand Prize Hungary, Kunstpreis Fotografie Lotto Brandenburg.
    Реєстрація на портфоліо-рев'ю триває до 13 червня (23:59 за київським часом):
    https://forms.gle/mQe1L74qsxtbMTQB6
    Поспішайте, у Катаріни Муратіді залишилося всього 3 вільних слоти!

  • ВАЖЛИВО: робоча мова події – англійська. Тривалість одного рев'ю – 25 хвилин.
    Для реєстрації на онлайн портфоліо-рев'ю необхідно:

    • заповнити анкету за посиланням,
    • надіслати роботи, які плануєте розглянути з рев'юером на пошту thephotodays@gmail.com (один PDF вагою не більше 5 Мб),
    • сплатити організаційний внесок 650 гривень за розмову з одним рев'юером. Реквізити для здійснення оплати ви отримаєте після заповнення анкети.
    Реєстрація триватиме до 13 червня 2021 року 23:59.

    Фото: Макс Фіногеєв з портфоліо-рев'ю на Odesa Photo Days Festival 2018.




Odesa Photo Days 2021: показ німецької фотографії

На глядачів чекає вечірній показ німецької фотографії. Щоб показати різноманіття стилів, авторських підходів та тем, у яких працюють фотографи ми запросили три інституції — фестиваль, конкурс для молодих фотографів та галерею — підготувати підбірки найцікавіших серій. Показ відбудеться в суботу, 22 травня 2021 о 21 годині за адресою: м. Одеса, Пасаж, вул. Дерибасівська, 27 .
Вдруге у рамках фестивалю подія відбудеться у галереї Пасажу — визначній архітектурній пам'ятці Одеси, побудованої у 1898-1899 роках за новітніми стандартами того часу. Це наша спроба відбудовувати мости між історією та сучасністю, досліджувати не лише фотографію, а і власне місто та імплементувати фотоісторії з різних частин світу в публічні простори Одеси.

На вас чекає:

Презентація фестивалю і підбірка фіналістів конкурсу 2020 року від LUMIX Festival for Young Visual Journalism

Фестиваль LUMIX представляє молоду, соціально спрямовану візуальну журналістику XXI сторіччя и активно досліджує політичні, культурні, соціальні, екологічні та технологічні процеси. Користуючись засобами вираження, властивими журналістським, трансмедіальним форматам оповідання, автори фокусуються на поточних перспективах документальності, розуміючи її як засіб активної участі у глобальній дискусії.

Фестиваль було організовано 2008 року студентами програми «Фотожурналістика і документальна фотографія» Ганноверського університету прикладних наук і мистецтв за підтримки Panasonic та Асоціації фотографів-фрілансерів. Він проводиться щодвароки і залучає до участі у виставках фотографії та мультимедіа на різноманітних локаціях близько 40 000 відвідувачів.

German Youth Photo Award представить підбірку молодих німецьких фотографів, фіналістів конкурсу минулого року

Німецька молодіжна фотопремія — один з найпопулярніших фотоконкурсів Німеччини з 1961 року. Вона організована Німецьким центром молодіжного та дитячого кіно і фінансується Федеральним міністерством у справах сім'ї, літніх громадян, жінок і молоді Німеччини. Кожні два роки тисячі молодих авторів подають роботи у різних форматах (цифрові, друковані, фотокниги), що демонструють широкий спектр тем, технік та рівнів майстерності.

Підбірка серій німецьких авторів, що рефлексують на тему пандемії, від Galerie Lichtblick під кураторством Тіни Шелхорн

Тіна Шелхорн — директорка та кураторка галереї Lichtblick, кураторка фестивалю Kolga Tbilisi Photo у Грузії. Членкиня журі міжнародних фестивалей та конкурсів, проводить портфоліо-рев'ю та співпрацює з фестивалями в Арлі, Парижі, Лодзі, Сан-Паулу, Сеулі, Шанхаї та іншими.

Галерея Lichtblick, заснована в 1986 році, є некомерційною організацією сучасної фотографії. За останні 35 років у ній відбулося понад 300 виставок, присвячених фотографії, у співпраці з Вольфангом Цурборном.

«Протягом останнього року я часто запитувала себе: чим фотографи тут, у Кельні, і у Німеччині загалом займаються під час пандемії? Деякі відклали камери та звернулися до архівування, сканування, друку, підготовки виставок на кращі часи; інші напружено працюють над документуванням емоцій та впливу ізоляції; деякі займаються редагуванням публікацій та книг; деякі знімають проєкт, який завжди хотіли зробити, але бракувало часу; хтось опинився у мертвій точці через закриття кордонів та скасування рейсів», — розкриває кураторка свій підхід до формування підбірки.

Музичний супровід — Анастасія Бойченко

В анонсі використано зображення з серії Birte Kaufmann — The Travellers.

Інформація та матеріали люб'язно надані Odesa Photo Days.


***

Міжнародний фестиваль сучасної фотографії Odesa Photo Days 2021 відбудеться 21-23 травня в Одесі. Всі події відбуватимуться просто неба або у просторих приміщеннях за попередньою реєстрацією, вхід на виставки — невеликими групами, відповідно до розмірів приміщення. Дуже просимо всіх гостей користуватися масками та зберігати соціальну дистанцію.
Маттіас Гьорне на Odessa Classics
6 червня о 19.00 !


Баварський дім, Одеса та Goethe-Institut Ukraine підтримують VII міжнародний музичний фестиваль Odessa Classics!

Тільки один концерт в Україні одного з найбільш затребуваних вокалістів у світі, справжньої суперзірки світової сцени, німецького концертного і оперного співака Маттіаса Гьорне на сцені Одеської філармонії. Його концерт з творів Ріхарда Вагнера у 2016 році на фестивалі ODESSA CLASSICS став справжньою сенсацією, після чого музика Вагнера почала звучати на українських сценах значно частіше.
Радіус вокальних можливостей Маттіаса Гьорне вражає. Він відомий як сольний концертний співак, виконує духовну та симфонічну вокальну музику, однак паралельно регулярно бере участь в оперних постановках.

Його концертний репертуар досить широкий і містить твори Шуберта, Шумана, Брамса, Р. Штрауса, Малера, Шостаковича. Інтерпретації Маттіасом Гьорне вокальної музики Шуберта, Шумана, Малера вважаються еталонними у сучасному виконавському мистецтві.

Сьогодні Маттіас Гьорне – частий гість на найголовніших сценах світу: оперних – Королівський театр Ковент-Гарден, Паризька національна опера, Віденська державна опера, Метрополітен-опера у Нью-Йорку та концертних – Карнегі-хол (Нью-Йорк), Уїгмор-хол (Лондон), зал Плейєль (Париж) та інших.

За свої музичні диски Маттіас Гьорне отримав багато престижних нагород, зокрема – чотири номінації на Греммі, нагороду ICMA (Міжнародної премії у галузі класичної музики), Приз Німецької звукозаписної індустрії, Diapason d'or, Gramophone Award, BBC Music Magazine Award, приз «ECHO KLASSIK» у категорії «Кращий співак року – 2017».

Нещодавно співак з видатними піаністами, серед яких – Крістоф Ешенбах та Єлизавета Леонська, записав серію вокальних композицій Шуберта на 12 компакт-дисках для лейблу «Harmonia Mundi». У сезоні 2018/2019 Гьорне був «аrtist-in-Residence» Нью-Йоркського філармонійного оркестру, приймав участь у 10 концертах.

У цьому концерті разом з Маттіасом Гьорне на сцену Одеської філармонії вийде і зірковий піаніст - президент фестивалю Odessa Classics Олексій Ботвінов. Народний артист України, світова зірка фортепіанного виконавського мистецтва, один з кращих сучасних виконавців музики Рахманінова. У надзвичайно широкому репертуарі піаніста - понад 30 концертів для фортепіано з оркестром. Ботвінов виступав з концертами в 45 країнах і є єдиним у світі піаністом, який виконав на сцені культовий шедевр Баха "Гольдберг-варіації" понад 300 разів.

Інформація та матеріали люб'язно надані Odessa Classics


Data CTRL Centre - віднови контроль
над своїми даними!
24 травня - 2 червня 2021:
з 8 червня: Баварський дім, Одеса

Захисти себе!
Чи знаєте Ви, що згідно з опитуванням Google 2019 року, приблизно 65% людей користуються однаковими паролями для багатьох або й для всіх акаунтів?
Водночас більшість опитаних вважають, що їхні дані захищені.

Що таке справжня приватність і які пастки чекають на Вас у всесвітній павутині? Які цифрові сліди ми залишаємо за собою та яким чином наші персональні дані можуть використовуватись?
Чи стежить за нами гугл та чи можливо захистити себе від хакерів?

За допомогою штучного інтелекту, доповненої реальності, розпізнавання обличчя й інших цифрових інструментів кожний знайде для себе відповіді на ці запитання! Головна місія формату – не налякати, а, навпаки, надихнути змінити ставлення до персональних даних, приватності та інформації.
Потрапити у кімнату з підписниками? Це легко!
Хочете за допомогою QR-коду побачити, як багато людей дійсно вас читає в Інстаграмі чи Фейсбуці? Один з експонатів, «Кімната з підписниками», – це AR-фільтр, який допоможе побачити ваших підписників у просторі, немов вони стоять в одній кімнаті з вами. Його розробила українська команда зі створення імерсивних технологій Sensorama Labs, візуалізації підписників створив дизайнер Гліб Капоріков. Головне питання, чи захочете ви й надалі ділитися своїми думками або даними з цим натовпом?
«Цей експонат чудово ілюструє дух виставки про персональні дані, кібербезпеку та медіаграмотність. Наша мета - не налякати відвідувачів, мовляв, за вами стежать, ваші дані крадуть. А навпаки, через ігрові формати, мистецькі інсталяції та короткі експлейнери спонукати відвідувачів виставки краще контролювати своє цифрове життя. З огляду на цей підхід і народилася назва Data CTRL Centre та основне повідомлення – «віднови контроль», – коментує куратор виставки в Київі Кирило Бескоровайний, співзасновник медіа «Куншт».
Фейк чи правда?
Свайп вправо, свайп вліво. Знайома комбінація рухів на телефоні?
Один з наших експонатів нагадає вам Tinder. Але обирати ви будете не пару для побачення, а фейкові новини. Перевірити, як добре ви знайомі з маніпуляціями і дезінформацією, вже можна!

Звідки походять сучасні фейки, хто і як нами маніпулює, які перспективи боротьби із неправдою...


А чи знаєте Ви, що таке " Діпфейки" и що вони можуть бути потужною зброєю в інформаційній війні, а можуть оживляти улюблених акторів, митців чи артистів?
За допомогою нашого дігітального експонату можна зробити та протестувати власний діпфейк!
Кібербезбека- мийте руки перед їжею!/ Онлайн-тренінг з експертом
✔️ Навіщо заморачуватися з паролями?
✔️ Шифрування даних - це для параноїків?
✔️ Ліві нікнейми і що пам 'ятає інтернет
✔️ Чистити кошик, навіщо?

Обізнаний - значить озброєний. Захистіть себе від шахраїв, налаштуйте правильно свої телефони і комп'ютер. Отримайте практичні поради від провідного експерта України в галузі безпеки в інтернеті - Сергія Забеліна. Адже Сергій знає про безпеку в інтернеті не з чуток: багаторічний досвід і успішні проекти в таких компаніях, як "Нова пошта", "Укртелеком", "Vodafone" в якості директора з інформаційної безпеки.

Коли: 25 травня (вівторок) о 18.00 годині (Київський час)
Де: Zoom
Реєструйтеся прямо зараз!
Організатори проєкту
Data CTRL Centre – масштабний регіональний проєкт за ініціативи Goethe-Institut в Україні, який стартував в Київі у листопаді 2020 та направлений на популяризацію медіаграмотності та захисту персональних даних в Інтернеті. У межах проєкту проходить онлайн/офлайн-виставка за кураторства науково-популярного медіа «Куншт», яка містить також проєкти Tactical Tech (Берлін).
Головна місія формату – не налякати, а, навпаки, надихнути змінити ставлення до персональних даних, приватності та інформації. Подібні виставки вже відбулися за кураторства партнера проєкту Tactical Tech у Лондоні, Берліні, Сан-Франциско, Сінгапурі та Нью-Йорку.

В Одесі ця надзвичайна інтерактивна виставка відбудеться завдяки "Баварському дому, Одеса" в кооперації з Національною науковою бібліотекою.
Адреса та розклад роботи виставки
Дати проведення виставки: 24 травня - 2 червня 2021
Офіціне відкриття: 25 травня о 14.00 годині
Адреса: Одеська національна наукова бібліотека (вул. Пастера,13).

Графік роботи виставки:
пон. – нд.
10:00 – 19:00 год.
Вхід вільний

Ми дотримуємось усіх вимог щодо проведення масових заходів у період пандемії COVID-19, аби гарантувати Вашу безпеку. Гостей виставки, зі свого боку, просимо також потурбуватись про себе та оточуючих, і бути в захисних масках під час відвідування виставки.

(На фото: Кирило Бескоровайний, співзасновник медіа «Куншт»)

Вчи німецьку мову в аккредитованому центрі Goethe-Institut Ukraine!
Заповніть, будь ласка, форму і ми зв 'яжемося з Вами по телефону або електронною поштою!
Рівень, який Вас цікавить
Напишіть Ваші запитання чи коментар
Дізнатися більше
про "Баварський дім, Одеса"
Детальна інформація про всі напрямки діяльності: німецька мова, німецька бібліотека, економіка, соціальна робота
Наші новини
вул. Успенська, д. 60, оф.2 (другий поверх)
65045 Одеса
Україна

+380668611508
+38048777 06 96

info@bayernhaus.com.ua
Нас можна знайти тут:
Ваші ім`я та прізвище
Ваш номер телефону
Адреса електронної пошти
Напишіть Ваше запитання або залиште коментар
©1993-2021 Баварський дім, Одеса