Заняття німецькою мовою для дорослих і дітей в Одесі:

Різдвяні частування по-німецьки!
Найсолодший час у році!
Ні для кого не секрет, що Різдво - це найголовніше свято в році для німців. До нього готуються заздалегідь, купуючи подарунки для рідних і друзів і готуючи заздалегідь смачну випічку!

Для різдвяного частування важливо, щоб воно було не тільки смачним, але й ароматним, а також особливо святково декорованим.
До уваги справжніх солодкоїжок і гурманів ми пропонуємо п'ятірку популярних солодощів і страв з Німеччини.
Штолен (Stollen) - випічка для аскетів?!
Цей різдвяний кекс займає особливе місце в ряду різдвяних частувань у Німеччині, адже випікати його треба за 4 тижні до Різдва! Штоллен пишається своєю багатовіковою історією, багатою на курйози.

Вперше штолен згадується в 1329 році як одне зі святкових приносин в дар єпископу. Але в ті часи його смак навіть віддалено не нагадував нинішній! Вся справа в тому, що штоллені пекли під час посту, коли можна було вживати в їжу лише продукти рослинного походження. Тому тісто для штолену робили з вівса, борошна і води. Важко уявити, що настільки нехитрий смак порадує сьогоднішніх солодкоїжок! Потрібно було кілька століть, щоб домогтися дозволу додавати в тісто вершкове масло, велику кількість прянощів, витриманих в ромі цукатів, родзинки, горіхів і рясно посипаний цукровою пудрою.

З вигляду він повинен нагадувати загорнутого в білосніжну пелюшку новонародженого Ісуса. Після приготування випічка повинна визрівати в прохолодному місці близько 4 тижнів, але воно того варте!
Найвідоміший штолен, який б'є всі рейтинги - Дрезденський, довжина якого б'є рекорди щороку!
Зірочки з корицею (Zimtsterne) - ароматна спокуса
Солодощі з корицею - це невід'ємний атрибут німецького Різдва! Запах з дитинства, знайомий кожному жителю Німеччини. І якщо Ви ще не звернули увагу на маленькі коричневі зірочки вкриті білою глазур'ю, то Ви багато пропустили у своєму гастрономічному вивченні Німеччини!

Знавці запевняють, що їх придумали в Швабії, але сьогодні їх можна купити в будь-якому супермаркеті, на різдвяному базарі або навіть спекти самим.

Печиво у вигляді зірок з корицею випікають за особливим рецептом, до складу якого входить яєчний білок, мигдаль, цукор і кориця, а оскільки це традиційно зимова випічка, то прикрашати зірочки слід білосніжною глазур'ю, що нагадує сніг.
Фігурне печиво (Spekulatius)
Батьківщиною цього тонкого хрусткого печива вважаються Бельгія і Нідерланди, а час випічки - переддень дня Святого Миколая. З приводу самої назви існують 2 версії:

За однією з них, назва спекулос походить від лат. speculator «бачить», «наглядач», латинська назва єпископа (яким був Св. Микола).

За іншою версією, слово походить від лат. speculum, «дзеркало», вказуючи на дзеркальне відображення рельєфу на формах для вирізання печива. Аж до закінчення Другої світової війни спекулос були через високі ціни на спеції досить дорогим задоволенням, недоступним для простого народу. Зараз печиво стало набагато доступнішим за ціною і печеться в будь-який час.
Нюрнберзькі пряники (Nürnberger Lebkuchen) - мрія гурмана!
Старовинне місто Нюрнберг відоме як батьківщина кращих пряників у Німеччині! Взимку вони ваблять буквально з кожної вітрини: круглі, квадратні, у вигляді коврижок або у формі чоловічків. Головна родзинка нюрнберзьких пряників полягає в тому, що їх роблять практично без борошна, з великою кількістю всіляких смачних складових, таких, як мигдаль, мед, шоколад, і, звичайно, прянощів.

Оригінальний рецепт був придуманий ченцями Франконії ще в XIII столітті, а прабатьком вважаються медові пироги стародавніх єгиптян, греків і римлян. А сьогодні випічка ароматних сердець, ялинок вважається чудовим способом проведення часу всієї родини.

Віртуальний гастрономічний тур у німецьке Різдво нам влаштувала Марія Дегтяренко, команда «Баварського дому, Одеса».
Читати про німецьке Різдво
Смачна спокуса
або
«Обдури Всевишнього»!
Herrgotsbescheißerle/ Обдури Всевишнього - швабський делікатес!
Maultaschen (німецькі родичі українських вареників) - популярна страва на півдні Німеччини, в Швабії. Начинкою для тіста служать м'ясо, сир і пряні трави. Вибір рецептів величезний і навіть вегетаріанців не залишить байдужими, адже ця національна страва може бути з начинкою з овочів або навіть з трюфелем!
Раніше Herrgottbescheißerle вважалося кухнею для бідняків, адже в тісто часом загортали старі м'ясні обрізки, зачерствілий хліб або несвіжі овочі.
Фото:@trickytine
Легенда, в яку складно не повірити!
У документах вперше ця страва згадується в 1831 році, як «фаршировані макарони з Швабії». А перші письмові рецепти датуються 1844 і 1905 роками!

Про фактичне походження конвертиків з тіста з начинкою ведуться палкі суперечки, але існує легенда, яка не викликає сумнівів у швабів. Отже, наприкінці XVII століття монах Яків з монастиря Маулбронн нібито знайшов шматок м'яса під час Великого посту. Оскільки вживання м"яса під час Великого посту було суворо заборонено, він розрізав його на зовсім дрібні шматочки і змішав з овочами. Але незабаром його мучили докори сумління, тому він сховав м"ясо в овочі, а овочі в тісто сподіваючись, що ні брати, ні бог не дізнаються про його гріх. Ось тому-то ця страва і називається так кумедно.
Італія? Хто б сумнівався!
Інші вважають, що цей деліткатес пов'язаний своїм походженням з італійськими равіолі/тортеліні. Справа в тому, що в XVII столітті багато біженців з Італії переїхали до Німеччини. Так звані мандрівники привезли з собою з батьківщини багато популярних у себе на батьківщині рослини і рецепти, такі як шовковиця, картопля та багато іншого.

Цей факт говорить на користь цієї теорії, до того ж начинку для тесту часто робили зі шпинату, який був дуже популярний в Італії.
Звідки б не «росли ноги» у «Обдурі Всевишнього», сьогодні це визнаний швабський делікатес, який неодмінно варто покуштувати.

З історією походження швабського спеціалітету нам допомагала розбиратися Аріелла Акоа, команда «Баварського дому, Одеса».
Одеса Немецкнімецька по скайпу
Дьонер Кебаб: історія виникнення!
Традиційна німецька страва?
Говорячи про кухню Німеччини, ми традиційно думаємо про сосиски, квашену капусту і рульку. Але ось про шаурму навряд чи хтось при цьому згадує. А даремно! Адже місцем народження цієї популярної сьогодні страви є Берлін!

Саме в Берліні жив її офіційний винахідник, який в 1972 році вперше здогадався покласти засмажене на вертикальному грилі соковите м'ясо і пару кілець цибулі в піту або лаваш. Це був гастарбайтер з Туреччини, який зауважив, що німці люблять їсти на ходу.
Зроблено в Німеччині!
Соуси, салат та інші інгредієнти додалися вже з роками! Його право бути папою шаурми оскаржують ще два турецьких товариші з Німеччини, але жоден з них не здогадався запатентувати ні свій гриль, ні рецепт! А були б мільйонерами!

Адже тепер у Німеччині бойку торгівлю королем фаст-фуду ведуть понад шістнадцять тисяч дьонерних закусочних! А в день з'їдаються від 200 до 300 тонн дьонерів! У сучасній німецькій мові навіть виник термін: «дьонерна індустрія» (Dönerindustrie), річний оборот якої перевищує 3,5 мільярда євро.

У чому ж секрет?
Німці були б не німцями, якби не провели дослідження і на цю тему! Сайт ресторанних рейтингів hierschmeckts.de, з'ясував, що пальму першості серед продуктів швидкого харчування в Німеччині віддають дьонерам. А ось американські бургери стоять лише на другому місці, а італійська піца на третьому. Традиційно німецькі сосиски (Currywurst, Bratwurst) не тягнуть вище четвертого місця.

Жителі Німеччини чесно зізналися, в чому ж секрет цього хіта:
1. Швидкість приготування
2. Смак
3. Доступність закусочних («на кожному куті»)
Ділимося явками-паролями
А ви знали, що Берлін з його 1000 дьонер-закусочними називають «столицею Дьонера»? Всі тисячу Вам обійти навряд чи вдасться, але за цією адресою заглянути неодмінно потрібно: Mehringdamm 32!

Всі його знають. Курку готують у спеціях, і до неї подають різні свіжі та гриловані овочі, ароматні трави і поливають свіжим лимонним соком. Соуси теж різні. І зверніть увагу на «Дюрюм» - м'ясо з овочами, туго загорнуте в підрум'янований лаваш! Влітку перед будочкою Мустафи вибудовується величезна черга години на півтори, але вона варта того! Для вегетаріанців є варіант без м'яса. Guten Appetit!

У всіх тонкощах німецького кебабу для нас розбиралася Марія Дегтяренко, команда «Баварського дому, Одеса».
Одеса Немецкнімецька по скайпу
Дьонер Кебаб: історія виникнення!
Традиційна німецька страва?
Говорячи про кухню Німеччини, ми традиційно думаємо про сосиски, квашену капусту і рульку. Але ось про шаурму навряд чи хтось при цьому згадує. А даремно! Адже місцем народження цієї популярної сьогодні страви є Берлін!

Саме в Берліні жив її офіційний винахідник, який в 1972 році вперше здогадався покласти засмажене на вертикальному грилі соковите м'ясо і пару кілець цибулі в піту або лаваш. Це був гастарбайтер з Туреччини, який зауважив, що німці люблять їсти на ходу.
Зроблено в Німеччині!
Соуси, салат та інші інгредієнти додалися вже з роками! Його право бути папою шаурми оскаржують ще два турецьких товариші з Німеччини, але жоден з них не здогадався запатентувати ні свій гриль, ні рецепт! А були б мільйонерами!

Адже тепер у Німеччині бойку торгівлю королем фаст-фуду ведуть понад шістнадцять тисяч дьонерних закусочних! А в день з'їдаються від 200 до 300 тонн дьонерів! У сучасній німецькій мові навіть виник термін: «дьонерна індустрія» (Dönerindustrie), річний оборот якої перевищує 3,5 мільярда євро.

У чому ж секрет?
Німці були б не німцями, якби не провели дослідження і на цю тему! Сайт ресторанних рейтингів hierschmeckts.de, з'ясував, що пальму першості серед продуктів швидкого харчування в Німеччині віддають дьонерам. А ось американські бургери стоять лише на другому місці, а італійська піца на третьому. Традиційно німецькі сосиски (Currywurst, Bratwurst) не тягнуть вище четвертого місця.

Жителі Німеччини чесно зізналися, в чому ж секрет цього хіта:
1. Швидкість приготування
2. Смак
3. Доступність закусочних («на кожному куті»)
Ділимося явками-паролями
А ви знали, що Берлін з його 1000 дьонер-закусочними називають «столицею Дьонера»? Всі тисячу Вам обійти навряд чи вдасться, але за цією адресою заглянути неодмінно потрібно: Mehringdamm 32!

Всі його знають. Курку готують у спеціях, і до неї подають різні свіжі та гриловані овочі, ароматні трави і поливають свіжим лимонним соком. Соуси теж різні. І зверніть увагу на «Дюрюм» - м'ясо з овочами, туго загорнуте в підрум'янований лаваш! Влітку перед будочкою Мустафи вибудовується величезна черга години на півтори, але вона варта того! Для вегетаріанців є варіант без м'яса. Guten Appetit!

У всіх тонкощах німецького кебабу для нас розбиралася Марія Дегтяренко, команда «Баварського дому, Одеса».
Що таке бутерброд і з чим його їдять?
Все найцікавіше про хліб і булочки в Німеччині!
Не хлібом єдиним?
Німецьке прислів 'я говорить: "Brot essen keine Kunst, aber Brot backen! "/" З 'їсти хліб - багато вміння не треба, а от спекти - це ціле мистецтво!" І з цим твердженням не посперечаєшся, адже Німеччина вважається рекордсменом в галузі хліба: саме в цій країні зареєстровано абсолютний рекорд - 3200 видів хлібобулочних виробів! Німецька хлібна культура визнана ЮНЕСКО національною культурною спадщиною.

І тепер ми можемо зрозуміти страждання німецького письменника Бертольда Брехта, який переїхав жити в США в 1941 році та стверджував, що пекти хліб на новій батьківщині абсолютно не вміють.

Німецька статистика стверджує, що в 2019-2020 роках кожен німець споживав за рік 77,6 кг хлібобулочних виробів!
Хліб на сніданок, хліб на вечерю, але не на обід?
Багато німецьких булочних відкривають свої двері для перших відвідувачів вже о шостій годині ранку: який же сніданок для корінного німця без свіжих булочок? Заради цього ароматно-хрусткого задоволення багато жителів ФРН готові пожертвувати зайвими хвилинами ранкового сну.

Деяких іноземців однак дивує той факт, що при всій беззавітній любові до хліба, навряд чи кому-небудь в Німеччині прийде в голову вживати хліб з супом або другою стравою в обід. Якщо Ви не можете відмовитися обідати без хліба, варто замовити його у офіціанта окремо.

А ось вечеря по-німецьки називається "Abendbrot" / "вечірній хліб"! Справа в тому, що часто ввечері в Німеччині їдять хліб із сіром, м'ясною нарізкою та овочами.
Звідки взявся бутерброд?
Якщо Ви ще не в курсі, то слід відкрити страшну лінгвістичну таємницю: практично кожен українець вже достатньо володіє німецькою мовою, щоб не померти з голоду в Німеччині! Адже бутерброт - це німецьке слово "Butterbrot", яке достовірно позначає "хліб з маслом".

У Бременських архівах слово "Butterbrot" - шматочок хліба з маслом- вперше задокументовано в 1339 році при описі свят, причому вказувалося це як обов'язковий десерт у завершенні трапези! Двома століттями пізніше Мартін Лютер описував все той же хліб з маслом як улюблену солодощ дітей того часу, хоча мода підсолодити хліб з маслом, намастивши його зверху джемом або варенням, прийшла до Німеччини лише в XVIII столітті.

А ось якщо на хлібі або булочці з маслом є ще й ковбаса, сир та інші інгредієнти, то це вже зовсім не бутерброд, а Wurstbrot, Käsebrot, Salamibaguette або belegtes Brötchen!
Чарівний крендель!
Якщо Ваш шлях лежить до Баварії, то запам'ятайте і повторюйте, як заклинання: Brezel! Цей крендель (далекий родич бублика) не залишає байдужим нікого - ні дітей, ні дорослих і буває різних розмірів.

Кажуть, баварський король попросив свого придворного пекаря спекти такий рогалик, щоб через його отвору можна було тричі побачити сонце. Сьогодні брецель - це символ багатьох німецьких булочних.

Ділові партнери запрошують один одного на Brezelfrühstück - крендель зі найсвіжішим вершковим маслом, а любителі пива з неменшим упоєнням вживають його, здобреним великими кристалами солі, до пива.

Який варіант припаде Вам до душі? Обов'язково варто перевірити на практиці: адже без дегустації ніяк!
німецькі групи Goethe-Institut Ukraine Одеса
Ковбасний рай: все про німецькі сосиски і не тільки!
Німеччина б'є ковбасні рекорди!
У Німеччині виробництво ковбас і сосисок зведено в культ: адже згідно німецької статистики, незважаючи на зростання кількості вегетаріанців, на батьківщині Гете виробляють близько 1500 різних видів ковбаси та інших м 'ясних продуктів! Судіть самі: 500 сортів сиров'яленої ковбаси і ковбасок, понад 800 сортів варених ковбасок і 365 сортів напіввареної ковбаси, в тому числі, 60 сортів печінкової ковбаси і 50 сортів м'ясної ковбаси.

Асорті різних видів ковбаси - невід'ємна складова німецьких сніданків і вечерь. Ковбасу і сосиски подають у ресторанах і до святкового столу, в будні і навіть на Новий рік!
До речі, "сосиски" в німецькій мові - це "ковбаски", тому що їх назва "Würstchen" сталася від слова "Wurst " / ковбаса, і часто це слово замінює собою поняття "сосиски" і "сардельки ".
Німецький винахід!
Любов німців до ковбасок доведена ще декілька століть тому, адже в Середньовіччі на території сучасної Німеччини в той час воювали не за гроші, а за ковбасу і нагороджувалися нею в разі перемоги. А батьком сучасних сосисок усіх мастей вважається саме німець! Німецький м 'ясник Йоханн Георг Ланер перебрався 1804 року з Франкфурта, де навчався на м'ясника, до Відня, і відкрив там свою справу - м'ясну лавку. Роком пізніше Ланер представив покупцям свій винахід - сосиску, яку він назвав "фран ­ кфуртською", а гості Відня називають її і сьогодні - "віденською".

Цікавий факт: віденські со­сис­ки ні у Відні, ні у всій Авс­трії не знай­ти, тому що місцевим жителям вони відомі лише під назвою «фран­кфур­те­ри». А у Фран­кфур­ті-на-Май­ні і далеко за межами Німеччини ці ж длін­ні тон­кі со­сис­ки звуться «віденськими».
Символ столиці Німеччини!
Кожен, хто хоч раз побував у Берліні, знає, що символом німецької столиці є не тільки ведмедик, Бранденбурзькі ворота і будівля Рейхстагу! Магічне слово "Carrywurst" встигає вивчити навіть той, хто з німецькою мовою не на короткій нозі! Незважаючи на таке східне ім 'я робиться карривурст зі свинячого м' яса з невеликим додаванням яловичини. А своє ім'я сосиска отримала завдяки соусу: порошок каррі, кисло-солодкий вустерський соус і простий кетчуп.

Саме тут у 50-ті роки власниця закусочної в Західному Берліні Герта Хойвер придумала найпопулярнішу страву дешевих столовок і забігайлівок. Поки жителі Гамбурга до хрипоти сперечалися з жителями Берліна про справжнє авторство м'ясного шедевра, далекоглядна Фрау Хойвер захистила своє творіння патентом у 1959 року. Через 50 років з того самого пам 'ятного моменту в Берліні був відкритий цілий музей, присвячений карривурст.

Каррівурст не обійшла стороною навіть серйозних класиків: у 2017 році Берлінський симфонічний оркестр зіграв і записав композицію, що озвучує приготування цих сосисок!
Раз білі, значить, баварські!
Баварські сосиски здобули популярність також під назвою Weisswurst, що в перекладі означає "білі ковбаски". Бі­лий колір ним прі­да­ет сві­ніна, з ко­торой вони зроблені на третину (дві тре­ті — те­ляті­на, пет­рушка, лі­мон­ная цед­ра, лук, пе­рец, сіль, аро­мат­ні тра­ви і пря­нощі). Білі кол­баськи також на­зива­ют мюн­хен­ськи­мі, тому що їх винахідник, Мо­зер Зеп, придумав їх рецепт в своїй пивній в Мюнхені.

Тепер ці ковбаски вважаються недільним делікатесом на сніданок, разом з солодкою гірчицею з Регенсбурга. Жартівливими термінами "межа білої ковбаси" (Weißwurstgrenze) або "екватор білої ковбаси" (Weißwurstäquator) деякі навіть визначаються межі Баварії!

Баварці не відстають від берлінців, прославляючи свій винахід: білой ковбасі присвячені поеми, написані гастрономічні трактати, і навіть був присвячен конгрес! Чого тільки варті рядки гімну вайсвурст: "Ти королева серед ковбас, ти так красиво вигинаєшся по краю тарілки. Зніми свою білу накидку, відкрий свої ніжні плечі ".
Найменші сосиски Німеччини!
Рекорд за мінімальним розміром ставлять Нюрнберзькі сосиски/ Nürnberger Rostbratwürstchen - всього 7-9 см у довжину. Але враження від розміру буде оманливим! Заради цих ковбасних "малюків" у 1997 році в Нюрнберзі була створена офіційна Асоціація захисту. Захищати сосиски знадобилося від недбайливих м'ясників: організація відповідає за суворе дотримання рецепту і технології виробництва. Фарш грубого помолу приправляється великою кількістю майорана, а потім його обсмажують на грилі.

Не дивуйтеся, якщо в ресторані Вам принесуть на тарілці відразу шість, вісім, десять або дванадцять штук - саме в такій кількості їх звикли їсти баварці.
Пальма першості: братвурст чи боквурст?
Саме вони лідирують і є найпопулярнішими серед німців! По суті, то не якісь типово регіональні делікатеси.

Bratwurst (Братвурст) - ціла група сосисок (понад 70 видів!), призначених для смаження на сковороді або на грилі. Зазвичай виробляються зі свининого фаршу, в натуральній оболонці. Подається зазвичай з тушкованою квашеною капустою (Sauerkraut), смаженою картоплею або картопляним салатом. На вуличних лотках братвурст зазвичай подають з булкою, гірчицею, кетчупом або хреном.

Bockwurst (Боквурст) - це варено-копчена сарделька, перед подачею розігрівається в гарячій воді. Свою назву отримала по сорту міцного березневого пива (бок-бір), з яким спочатку і подавалася. Боквурст зазвичай їдять з гірчицею.
У німецьких ковбасних тонкощах для нас розбиралася Марія Дегтяренко, команда "Баварського дому, Одеса".
Вчи німецьку мову в аккредитованому центрі Goethe-Institut Ukraine!
Заповніть, будь ласка, форму і ми зв 'яжемося з Вами по телефону або електронною поштою!
Рівень, який Вас цікавить
Напишіть Ваші запитання чи коментар
Наші новини
вул. Успенська, д. 60, оф.2 (другий поверх)
65045 Одеса
Україна

+380668611508
+38048777 06 96

info@bayernhaus.com.ua
Нас можна знайти тут:
Ваші ім`я та прізвище
Ваш номер телефону
Адреса електронної пошти
Напишіть Ваше запитання або залиште коментар